Kontaktirajte nas! 091/3866-943

rapanui@rapanui.hr

Ovo će vaš dom držati sigurnim od provalnika

1 Travanj 2014

Comments:

Off
 Travanj 1, 2014
 Off
Category: Zanimljivosti

Nakon što se na jednoj internetskoj stranici pojavila priča o tome kako je lopov provalio u nečiji dom nakon što je vlasnika uvjerio da samo ide po svoju baseball lopticu koja je slučajno završila u dvorištu te opljačkane kuće, šokirali smo se kako ljudi lako povjeruju potpunim strancima i povjere im ulaz u svoj dom.

 

Ova i ovakve slične priče natjerale su nas da se zapitamo koliko su naši domovi zaista sigurni. Očigledno je da lopovi postanu kreativni kada žele ući u naš dom, ali s nekoliko mjera predostrožnosti i zdravim razumom možete izbjeći prijevaru. No, što kada niste doma? Ili što ako lopov nasilno provali u kuću ili postane agresivan?

Sastavili smo popis nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste svoj dom zaštitili od lopovluka.

 

Ne objavljujte putovanja na društvenim mrežama
Iako je, sigurni smo, veoma primamljujuće obavijestiti sve koji znate da ste konačno dobili tih nekoliko slobodnih dana koje ćete iskoristiti na neko putovanje, imajte na umu da je to otvoreni poziv provalnicima. Zabilježeno je na stotine slučajeva gdje su lopovi koristili Facebook kako bi utvrdili jesu li vlasnici doma.

Upoznajte susjede
Poznavanjem susjeda i razvijanjem povjerenja osigurat ćete da vašu kuću promatra dodatni set prijateljskih očiju. Kada namjeravate otputovati, zamolite svoje susjede da ‘bace oko’ na vašu kuću i okućnicu. Oni mogu uočiti sumnjive aktivnosti i pravovremeno alarmirati policiju.

Nabavite psa (ili barem hinite da imate psa u dvorištu)
Iako vaš pas nikad ne bi zgazio mrava, imajući jednog koji će barem zalajati kada ugleda potencijalnog provalnika, mogao bi ga otjerati od nakane da opljačka vaš dom. Ne želite psa? Na ulaz svejedno stavite pločicu “Čuvaj se psa”, što bi moglo biti sasvim dovoljno da lopovi u širokom luku zaobiđu vašu kuću.

Ne ostavljajte kutije od skupih proizvoda ispred ulaznih vrata
Bacanje kutije u kojoj je došao vaš novi flat screen televizor na prilaz, svakome tko prolazi kraj vaše kuće šalje poruku da je na vašem zidu upravo stavljena nova novcata, skupocjena televizija. Ne iskušavajte provalnike skupim igračkama – ‘razbijte’ tu kutiju u dijelove i stavite je unutar kante za smeće umjesto da je ostavite svima na uvid.

Iskoristite okoliš u vašu korist
Odrežite grmlje kako biste lopove ‘zakinuli’ za potencijalno skrovište. Ako se nemaju gdje sakriti, otežane su im šanse da u miru pričekaju vaš odlazak iz kuće. Osim toga, neuređena okućnica može im pomoći i pri bijegu, a lakše ćete ga uočiti na čistini.

Instalirajte osvjetljenje sa senzorima
Senzori pokreta koji pale svjetlo ispred i oko vaše kuće odličan su ‘štit’ protiv provalnika. Definitivno će im smetati kada odjednom sva svjetla budu uperena prema njima i kada budu u potpunosti vidljivi vama i vašim susjedima.

Sakrijte vrijednosti
Nakite i ostale vrijedne stvari ne držite na otvorenom i svima na uvid, već na sigurnom – u ladici gdje će biti dobro skriveni. Također, ni novac nemojte ostavljati posvuda po kući jer on kao da svakom tko ga ugleda viče – ukradi me.

Instalirajte protuprovalni sistem (ili nešto nalik njemu)
Protuprovalni sistemi znaju biti itekako skupocjeni, pa ako nemate novca za to, možete iskoristiti nešto slično već navedenoj psećoj metodi. Na ulaz nalijepite znak da je vaš dom osiguran prikladnim protuprovalnim sustavom kako bi provalnici mislili da će, ako pokušaju provalu, vjerojatno biti uhvaćeni, što će ih odbiti.

Namjestite timere za svjetla
Namještanjem svjetala na timere stvarate iluziju da je netko doma i aktivno pali i gasi svjetla. Kada ste na odmoru, namjestite timer tako da se svjetla upale barem nekoliko puta dnevno.

Postavite zavjese ili žaluzine
Koristite zastore ili zavjese, posebice noću. Ako lopovi mogu vidjeti unutar vašeg doma, mogu vidjeti što radite, gdje držite novčanik i u kojoj sobi sjedite ispred televizora. Zavjese i ostali načini čuvanja vaše intime, vaš će privatni život, ali i dragocjenosti, učiniti još privatnijim.

 

Izvor: Magazin.hr

 

Comments are closed.